Rol van de media

Tour de France

Wist je dat er een officieel anthem is van de Tour de France? Waarschijnlijk niet, want het is nauwelijks bekend. Het is dan ook niet erg spraakmakend:

Fans hebben toch een weg gevonden naar Tour-muziek, namelijk door liedjes te omarmen die door media worden gebruikt, die op hun beurt ongetwijfeld ook niet uit de voeten konden met de officiële muziek. Meest in het oog springend is de finishtune van Radio Tour de France: Tarantuella van Rein van den Broek: 

Ook de algemene tune van Radio Tour de France, Trumpet Cross, die NPO Radio 1 al bijna veertig jaar (!) gebruikt, is van de hand van Rein van den Broek:

Echte wielerfans sluiten graag een zomerse touravond af met een glaasje rood, een kaasje en op de achtergrond de NOS Avondetappe. Daar hoor je de klanken van Dalida’s Buenas Noches, of voor de meer recente kijkers: Tour de France van Ellen ten Damme:

.

We zien dat de media, in dit geval erg prominent de NOS, inspringen op het gat dat de organisatie laat liggen. Zo heeft muziek een onmisbare rol binnen het evenement, zonder dat de organisatie daar iets aan bijdraagt. Popmuzikanten die Tour de France-muziek naar de hitlijsten brachten, waren in 1983 de mannen van Kraftwerk met hun nummer Tour de France:

Bij de Olympische Spelen is het een ratjetoe aan officiële themanummers. Er is een anthem voor de fakkeltocht, een voor BBC, een voor de NBC, eentje voor NOS, een voor het Holland Heineken House en ongetwijfeld vergeet ik dan nog tientallen officiële themaliedjes. Daardoor zijn er per evenement meerdere themanummers en misschien is dat ook helemaal niet zo gek. 

Olympische Spelen van 2012

Exemplarisch voorbeeld waren de Spelen van 2012. Dat jaar werd er één officieel themanummer aangekondigd: Survival van Muse, een nummer dat veel kritiek opleverde. Van tevoren was het gerucht dat Coldplay het officiële nummer zou verzorgen, maar zij verzorgden het slotstuk van het ‘Olympische festival’, tijdens de sluitingceremonie van de Paralympische Spelen. Tijdens de openingsceremonie van de reguliere Spelen waren het nummers van Duran Duran, Stereophonics, Snow Patrol en Paolo Nutini die de vier landen van het Verenigd Koninkrijk representeerden, maar de officiële opening kwam van Arctic Monkeys en The Beatles. Elbow maakte met First Steps het officiële BBC-nummer. Het NOS-themanummer was Sky On Fire van de Handsome Poets, een nummer dat in Nederland zó lekker aansloeg dat het op één kwam in de Top 40. Onze Olympiërs deden zelfs na afloop nog een heuse playback-act onder de klanken van Carly Rae Jepsens Call Me Maybe. De video ging viral op sociale media. Geen wonder dat niemand achteraf meer wist wat nou het themanummer was…

Olympische Spelen van 2016

In 2016 was dit het officiële themanummer. Ongetwijfeld heb je er nog nooit van gehoord. De kans is groter dat je Rise van Katy Perry wel hebt gehoord, het officiële NBC-nummer van dat jaar. De kans is nóg groter dat je Shadow Wind van Dotan nog kent, het nummer dat NOS bombardeerde tot hun track. Maar het meest bekend in Nederland werd Legendary Lane, het officiële huldigingsnummer van het Holland Heineken House. In 2014 had Dinand Woesthoff daar een versie van gemaakt; in 2016 werd er een speciale Braziliaanse versie van gemaakt. En zo zien we dat de rol van de media extreem belangrijk is in het opslaan van een Olympisch lied in ons collectieve geheugen. Of dat is omdat NOS een nummer claimt, omdat sporters het online viral laten gaan of het simpelweg wordt gebruikt op een moment dat veel wordt uitgezonden, maakt dan niet eens uit. 

De laatste Olympische anthems waren geen schot in de roos, dertig jaar geleden was dat wel anders. Bij de Olympische Winterspelen in 1988 in Seoul (Winterspelen vonden tot en met 1992 plaats in hetzelfde jaar als de Zomerspelen) werd Hand in Hand van Koreana gebruikt. Heerlijk bombastisch, passend bij topsport, straalt verbondenheid uit… lekker anthem!

Een half jaar later, bij de Zomerspelen, deed Whitney Houston er met One Moment in Time nog een schepje bovenop. Het nummer bestormde alle hitlijsten, werd zelfs later genomineerd voor een Grammy en staat nog steeds in onze zo dierbare Top 2000.

Nog epischer werd het bij de Zomerspelen daarop, in 1992 in Barcelona. Het themanummer heette Barcelona en was een duet van operazangeres Montserrat Caballé en Freddie Mercury. Vandaag de dag kent vrijwel iedereen het nummer. Opvallend was dat het nummer in 1988 werd ontwikkeld omdat er toen een contest was. Dit nummer won en zo kon het vier jaar rijpen tot de Spelen. Maar goed ook, want Mercury overleed in de tussentijd…

Het is eigenlijk het enige nummer dat in de buurt komt van sportklassiekers zoals We Are the Champions, Chariots of Fire en Seven Nation Army. Laten we hopen op geweldige anthems in 2021…

2021

Dit is de tune die NOS gebruikt tijdens het EK in 2021 onder de highlight-filmpjes: The Moment van Remme. Werd niet maximaal uitgenut, want Leo Blokhuis presenteert iedere avond een ander nummer onder het slotfilmpje.